söndag 6 juni 2010

sur tonårsdotter

Fy fasiken för sura tonårsdöttrar säger jag bara!!!! Så himla svårt att veta om jag ska lägga mig i och fråga vad hon är sur över eller om jag bara ska låta henne vara. Hon kan förstöra en hel dag med familjen med sitt humör så att ingenting blir kul. Direkt otrevlig är hon, och som vanligt när det gäller barn så är det mamma som får ta största skiten. Nu har jag iaf pratat med henne den här gången och även om hon inte säger nått själv så har jag iaf talat om att hon får vara hur sur hon vill, men hon ska tala om varför om det går ut över familjen. Alltså hon ska antingen låta bli att vara otrevlig och fortsätta tiga om saken, eller så får hon vara öppet sur men då ska hon också berätta vad det är. Eller om det är så att hon är sur bara rent allmänt så kan hon tala om det så får hon vara. Jag accepterar inte otrevliga kommentarer eller attityd utan anledning.
Själv blir jag studtals rent ut sagt heligt förbannad på henne för att i nästa stund tycka synd om henne. Det är skit svårt att försöka hålla sina känslor i styr. Och självklart är det minst lika svårt för henne. Det gör det ju inte lättare att vi aldrig någonsin förut bråkat med varandra så vi har ingen träning i det heller. Hon börjar bli stor och ska respekteras för det samtidigt som hon inte alls är mogen för att släppas. I bland undrar jag vad man skaffar barn för: först är de enkla och underbara i 2 år, dock kan de orsaka viss sömnbrist, sen bryter 3 årstrotsen ut och håller i sig tills de fyller 5 år, då följer nått lugnt år då de förhoppningsvis både sover och är ganska enkla att ha göra med, sen blir de 13 år och helt plötsligt står man där med en vilt främmande unge som man inte alls känner eller förstår sig på. Hur länge detta stadie ska hålla i sig vet jag inte riktit än men jag gissar att det håller i sig en 10 år eller nått.

Nåja, nog gnällt om den saken. I dag har vi i alla fall varit till väringen och röjt lite gräs. Vi badade, eller William badade, jag gick ner i vattnet till grenen, Amanda och Jossan vägrade bada för att det bor ormar där och Tilda är för förkyld för att bada. Grillade korv till lunch. Tilda har varit lite allmänt bångstyrig hela helgen, men å andra sidan är de dagar hon inte är bångstyrig alls väldigt lätträknade. :-) Lova ligger i sin vagn och kräver mest bara lite mat och napp i stopp med jämna mellanrum. Wille är väldigt enkel just nu. Amanda har varit sur som sagt. Trött tror jag för hon har sovit hos Jossan hela helgen.
Amanda och Jossan ska ha klasskompisar sovandes i tält i väringen på onsdag då de slutar skolan. 8 ungdomar blir de. Och dessa ska jag och Lova ha ansvar för *herre min Gud!*! Lova och jag sover i gäststugan inomhus som tur är. Jag ska ta med mig datorn tänkte jag, så har jag nått att roa mig med när Lova somnat vid 7 tiden.

Calle och jag har kommit fram till en deal i dag. :-) När vi är klara med alla våra små projekt som vi redan börjat med som grusgångar, parkeringsplats, rabatter, fönster, plank osv så ska vi bara ägna oss åt underhåll! Tänk om vi kunde bli klara med allt detta i år och då känna oss klara nästa år och bara kunna ägna den sommaren till bada och sola och hålla fint. Så skönt.

3 kommentarer:

Jenny sa...

man får tänka att hon är ganska liten och att hennes beteende faktiskt liknar ett väldigt litet barns beteende. Alltså, reagera tvärtom, gå inte i gång. Hur är du nrä Tilda blir sån arg och sur? Hur bemöter du det? Tänk att du är hennes spegel, så om det är känslokaos för dig så är det garandterat det för henne etc.

Lycka till!! :)

Anonym sa...

det är inte mitt fel!!! du skapade mig din bajs!!!! och jag får visste läsa din blog jue!!! / "din jobbiga tonårs dotter" the best<3<3<3<3<3333<3<3<3333;*:*

Anonym sa...

1# grrrrrrrrrr!!!!
2# visst sjöng vi fint mellan 00.00 och 02.00?
3# ????? ska vi vara barnvackt då elr?
//brudarna97.blog.com =)
ps vi är BÄST!!!!!!!!!!!!